PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2024 Smartsite Terugblik eerste Inspiratienetwerk “Duurzame energie bij parochiekerken” http://provincielimburg.be/Framework-Intranet/erfgoednieuws/Terugblik-eerste-Inspiratienetwerk-Duurzame-energie-bij-parochiekerken.html vrijdag 1 maart 2024 14:10:38

De afdeling Erfgoed (PCCE en Monumentenwacht Limburg) organiseerde samen met het Platform Toekomst Parochiekerken een eerste netwerkmoment over parochiekerken en verduurzaming op 28 februari 2024. In het Provinciehuis in Hasselt kwamen maar liefst 165 deelnemers om er meer over te horen.

Voor een volle Boudewijnzaal zette gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens de complexiteit van de uitdaging uiteen. Erfgoed, financiën en draagvlak moeten elkaar vinden om projecten te doen slagen, ook neven- en herbestemmingen van parochiekerken.

Roel De Ridder introduceerde het Platform Toekomst Parochiekerken. Hij ging kort in op de, vanaf 2025 verplichte, kerkenbeleidsplannen. En gaf aan dat je al bij de opmaak of actualisatie van je kerkenbeleidsplan, of bij de zoektocht naar een neven- of herbestemming het duurzaamheidsaspect meeneemt.

Peter Bloemen lichtte de subsidiemogelijkheden voor erfgoed van de provincie toe. Carolien Goeleven deed hetzelfde met de werking van Monumentenwacht. Ze beklemtoonde de erg lage drempel voor lokale besturen en kerkbesturen om beroep te doen op de organisatie. Ze gaf aan dat preventief onderhoud dé basisvoorwaarde is om in te kunnen zetten op duurzaamheid.

Vanuit Ecokerk - en dus de bisdommen - haalde Aletta Rambaut voorbeelden aan van "groene kerken". Thema's die ze aanraakte waren onder meer duurzame energie, regenwaterbuffering en ontharding.

Ten slotte bracht Piet Rymen, schatbewaarder van de Sint-Jan de Doperkerk in Schulen, de recente geschiedenis van zijn parochiekerk. Met meerdere knipogen maakte hij duidelijk dat een kerkbestuur perfect in staat is om duurzaam te handelen. De kerk van Schulen pionierde met fotovoltaïsche panelen en aandacht voor biodiversiteit.

Download hier de presentaties

  1. Roel De Ridder – Platform Toekomst Parochiekerken
  2. Peter Bloemen en Carolien Goeleven – afdeling Erfgoed – provincie Limburg
  3. Aletta Rambaut – Ecokerk – Op naar groene kerken
  4. Piet Rymen – Sint-Jan-de-Doperkerk te Schulen

Zijn er vragen, thema’s waar jullie meer over willen weten? Laat het ons zeker weten via www.pcce.be/parochiekerken_evaluatie. Wie weet, geeft jouw vraag ons het thema voor een volgend netwerkmoment.

Erfgoedproject “Merci Rik” van start met fotowedstrijd http://provincielimburg.be/Framework-Intranet/erfgoedproject-Merci-Rik-van-start dinsdag 30 april 2024 11:03:09

Henri L’Allemand, Rik voor de vrienden, maakt in 1892 een meerdaagse fietstocht door Limburg. Zijn verslag wordt gepubliceerd als “En Campine” in boekvorm en wat later volgt een publicatie in dagelijkse afleveringen in de Franse krant “Le Vélo”. Rik laat de wereld kennismaken met Limburg, dat hij een paradijs voor fietsers noemt.

Met zijn keuze voor Limburg, wijkt hij af van de platgetreden paden. Limburg is op dat moment voor veel mensen onbekend terrein. Rik beschrijft de landschappen, het erfgoed en … de Limburgers. Met dit project willen we in de voetsporen van Rik treden en de Limburgers uitdagen om met een even verwonderde blik naar onze provincie te kijken.

Waar Rik overal is geweest, kun je op het nieuwe interactief platform bekijken. Maar je ziet ook waar Rik niet geweest is. Waar had Rik volgens jou moeten passeren? Welk onbekend plekje vind jij de moeite om te delen met iedereen? Welke verborgen parels ken jij en wil je delen met iedereen? Over welke plaats heb jij een bijzonder of een persoonlijk verhaal te vertellen? Plaatsen waar iedereen aan voorbij fietst of wandelt, maar waar jij iets over te vertellen hebt. Deze plekken krijgen daardoor een diepere betekenis.

Om de start van het project in de verf te zetten, lanceren we samen met deze oproep ook een fotowedstrijd. Iedereen kan deelnemen door een foto-met-verhaal in te sturen op het interactief platform. Voor elke gemeente wordt er een winnende foto gekozen, die vervolgens een plek zal krijgen naast het parcours van het EK Wielrennen in Limburg.

In een tweede fase zullen we meerdere nieuwe Rik-routes lanceren, zodat fietsers kennis kunnen maken met de unieke plekken. We willen de Limburgers onderling verbinden via de verhalen, maar we delen ze ook met toeristen en bezoekers.

Deze routes kun je verkennen tijdens de Open Monumentendag op 8 september, of nalezen in een atypisch Rik-routeboek.

Tot slot volgt er nog een historische publicatie rond “En Campine”, een voorstelling en een educatief pakket.

Alle info over de fotowedstrijd vind je op www.mercirik.be.

Deelnemen kan nog tot en met 21 juli 2024. Het volledige en vertaalde reisverslag van Rik kun je ook nalezen op www.mercirik.be.

Archeologie-festival samen met de twee bekendste juniorarcheologen: Emma en Otis http://provincielimburg.be/Framework-Intranet/erfgoednieuws/Archeologie-festival-samen-met-de-twee-bekendste-juniorarcheologen-Emma-en-Otis.html vrijdag 17 mei 2024 10:25:51

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 organiseert de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg een Archeologie-Festival op de Abdijsite Herkenrode! Kom met je familie GRATIS genieten en ontdek – samen met de bekende juniorarcheologen Emma en Otis – de vele facetten die archeologie te bieden heeft.

  • Leef je uit in de leuke knutselopdrachtenen een spannende Emma en Otis-zoektocht waarbij elke junior archeoloog op het einde een diploma én een beloning krijgt!
  • Ga samen met illustratrice Liesbet Slegersaan de slag in een tekenworkshop of laat je boek "Emma en Otis vinden een muntje" signeren!
  • Neem doorlopend deel aan creatieve workshops en maak een kralenketting, mantelspeld of een kaars met echte bijenwas
  • Via een re-enactment spektakel laten we de middeleeuwen herleven. Volg een initiatie zwaardvechten, leer katapult schieten of speerwerpen.
  • Ook "toveren" met kruiden staat op het programma. Volg een lezing over het historisch gebruik van kruiden en ga zelf aan de slag.
  • Kom alles te weten over de archeologische opgravingen in Herkenrode in de lezing van Maarten Smeets.
  • Speur mee naar schatten in de ondergrond met de grondradar. Of ontdek de sporen in het landschap met de drone.

Meer informatie vind je hier: ARCHEOLOGIE-FESTIVAL samen met de twee bekendste juniorarcheologen: Emma en Otis | Archeologiedagen

Archeologie-festival samen met de twee bekendste juniorarcheologen: Emma en Otis http://provincielimburg.be/Framework-Intranet/erfgoedkalender/Archeologie-festival-samen-met-de-twee-bekendste-juniorarcheologen-Emma-en-Otis.html vrijdag 17 mei 2024 10:42:00

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 organiseert de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg een Archeologie-Festival op de Abdijsite Herkenrode! Kom met je familie GRATIS genieten en ontdek – samen met de bekende juniorarcheologen Emma en Otis – de vele facetten die archeologie te bieden heeft.

Meer informatie vind je hier: ARCHEOLOGIE-FESTIVAL samen met de twee bekendste juniorarcheologen: Emma en Otis | Archeologiedagen