De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Theo slegers, voorzitter Focus Noord tijdens informatiesessie

Noord-Limburg bundelt de krachten in economische langetermijnvisie

woensdag, 20 juni 2018

Noord-Limburg doet het goed, zelfs beter dan Limburg en Vlaanderen. De regio kent met 4,4 % de laagste werkloosheid in jaren en het aantal aangeboden jobs stijgt snel. Maar om de huidige economische situatie aan te houden is een langtermijnvisie nodig. Focus Noord,  Platform Noord-Limburg en POM-Limburg hebben daarom vorige week  in het Poorthuis te Peer voor een 150-tal geïnteresseerden verschillende initiatieven gepresenteerd om Noord-Limburg economisch te laten doorgroeien en het ondernemen te stimuleren. Tijdens de informatiesessie kwamen een nieuwe economische visie 2030, een nieuw startersnetwerk in aansluiting op de eventuele komst van Corda Noord, een nieuwe vestiging van VOKA in de regio, een nieuwe vorm van energievoorziening m.n. geothermie en het project “Werkbaarheid en integratie op streekniveau” aan bod.

Focus Noord, de koepelorganisatie van 6 ondernemersclubs, nam eind 2015 samen met de 9 Noord- Limburgse gemeenten, het initiatief om een actieplan op te maken dat het ondernemen en de tewerkstelling in de regio vergroot. Dit actieplan kreeg de titel “Noord-Limburg 2020". Een belangrijk stapsteen hierin is het project LIRES (Limburgse Regionaal economische samenwerking).  Vanuit een samenwerking tussen het provinciebestuur Limburg, de lokale besturen en POM-Limburg worden hefboomprojecten ontwikkeld voor de 5 Limburgse regio’s. De vestiging van een Corda Noord, als dochter van het succesverhaal in Hasselt, wordt hierbij bekeken als mogelijkheid voor Noord-Limburg.  Hieraan gekoppeld wordt nu reeds een netwerk van startende ondernemingen opgestart door LSU (Limburg Startup).      

Inmiddels is er een tweede belangrijke hefboom in de maak. Die bevat een langetermijnvisie met concrete businesscases om de regio tegen 2030 “onderscheidend” te laten groeien. Hierbij wil de regio inzetten op het thema “materialen”. Ook de mogelijkheid om geothermische energie aan te boren en het belang van personeel worden in de verf gezet. 
Dat de diverse initiatieven voor de regio kansen zal bieden is ook de werkgeversorganisatie VOKA niet ontgaan. Daarom hebben zij recent besloten om hun aanwezigheid te versterken in Noord-Limburg door een fysieke afdeling van VOKA op te richten.  

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.