PCCE
  • Kalender

Studiedag "Meerstemmig erfgoed. Multiperspectiviteit in erfgoededucatie"

Logo's van partners

De resultaten die het project opleverde worden toegelicht tijdens een boeiende studiedag op 25 mei in Hasselt.
Naast de toelichting van de resultaten, wordt ook een ruime keuze aan praktijkgerichte workshops aangeboden rond multiperspectiviteit, meerstemmig erfgoed, sociale mobiliteit en meer.

• 9.00 u.  Ontvangst met koffie
  • 9.30 u. Welkom door Igor Philtjens, gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed en Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL
  • 10.00 u. Lezing “Verleden in viervoud: erfgoed, geschiedenis en cultuuronderwijs” door Barend van Heusden, hoogleraar Cultuur en Cognitie Rijksuniversiteit Groningen
    Het verleden laat zich maar moeilijk (be)grijpen. Hoe kunnen we leerlingen leren zich op een betekenisvolle wijze tot dat ongrijpbare verleden te verhouden? Vanuit een theorie van cultuur als cognitief proces zal ik proberen geschiedenis en erfgoed een plaats te geven in een samenhangend curriculum cultuuronderwijs.
  • 11.00 u. Pauze
  • 11.30 u. Presentatie “Meerstemmig Erfgoed: Multiperspectiviteit in erfgoededucatie” door projectleiders Paul Janssenswillen (Universiteit Antwerpen), Silke Leenen en Els Vinckx (Hogeschool PXL)
    Hoe zorgen we ervoor dat erfgoedactiviteiten in het onderwijs niet beperkt blijven tot eenmalige projecten? En op welke manier boeien we het steeds diverser leerlingenpubliek? Vanuit deze vragen ging in februari 2016 het onderzoeksproject Meerstemmig erfgoed. Multiperspectiviteit in erfgoededucatie van start. In dit samenwerkingsverband tussen onderwijs en erfgoedinstellingen kreeg het concept multiperspectiviteit een brugfunctie.
  • 12.30 u. Lunch
  • 13.30 u. Workshops - ronde 1
  • 14.30 u. Workshops - ronde 2
  • 15.30 u. Receptie