Weekendresultaten SLim-actie 2018: van vrijdag 12 tot maandag 15 oktober

De Limburgse korpsen van lokale politie en de WegPolitie Limburg houden elk weekend, het hele jaar door, gecombineerde controles op alcohol, drugs en snelheid. Het doel is dat er elk weekend in Limburg controles plaatsvinden in minstens 4 politiezones.
Met de SLim-acties willen we vooral het aantal weekendongevallen in onze provincie verminderen maar ook de mensen bewust maken dat ze elk weekend gecontroleerd kunnen worden.

SLim is een initiatief van gouverneur Herman Reynders, de 14 korpsen van lokale politie, de Wegpolitie Limburg, het parket, de burgemeesters en de mediapartners.

SLim-controles

4 korpsen van lokale politie en de WegPolitie zetten het voorbije weekend controles op in de provincie Limburg:

• Wegpolitie Limburg
  • politiezone Limburg Regio Hoofdstad
  • politiezone HANO
  • politiezone Kempenland.

Er werd in totaal bij 1.404 bestuurders een ademtest afgenomen.

• 21 van deze ademtests (of 3 %) waren positief.
  • Er werd van 373 bestuurders een drugstest afgenomen, 14 testen waren positief.
  • 665 voertuigen weden gecontroleerd op snelheid 13 % procent van de voertuigen of 87 bestuurders werden geverbaliseerd wegens overdreven snelheid.
  • Naast de overtredingen op alcohol, drugs en snelheid werden ook nog 16 andere verkeersovertredingen vastgesteld. 6 bestuurders droegen geen gordel. 1 bestuurder was niet gedekt door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. 1 bestuurder voldeed bij de wet niet aan de bij de wet gestelde technische eisen waaraan de motorvoertuigen dienen te voldoen 2 bestuurders pleegde een inbreuk op de wetgeving rijbewijs. Er werden ook nog 6 andere verkeersinbreuken vastgesteld.
  • Bij deze SLim-controles werden 24 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken.

Weekendongevallen

In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 66 verkeersongevallen gemeld, waarvan 13 met lichamelijk letsel en 53 met enkel stoffelijke schade. Let wel op: niet alle ongevallen met stoffelijke schade worden aan de politie gemeld!

• Bij deze letselongevallen viel 14 lichtgewonden.
  • Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 28 ademtesten afgenomen, waarvan er 5 (of 17,8 %) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings.
  • Er waren in totaal 10 gevallen van vluchtmisdrijf.

De gegevens over de verkeersongevallen van PZ Lommel, PZ St-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken en Maasland werden niet ontvangen.

maandag, 03 september 2018
Bedankt!
Aan alle Limburgers en niet-Limburgers die deelnamen aan de online-enquête om onze website te verbeteren: bedankt!! In augustus waren jullie met maar liefst 579 om de online-enquête in te vullen....