2020-01-23 Naar een riviercontract voor het stroomgebied van de Dommel

donderdag, 23 januari 2020

Op 23 januari start een nieuw participatieproject voor het stroomgebied van de Dommel. Dit project wordt afgetrapt met de lancering van een online test en ideeënplatform. Vanaf dan zoeken de inwoners van Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt en alle andere betrokkenen een jaar lang hoe problemen rond water kunnen aangepakt worden. Op het einde van het project leggen we de engagementen vast in een riviercontract voor de Dommel. Dat is dan de rode draad om het waterbeheer in de vallei van de Dommel vorm te geven.

In het verleden veroorzaakte de Dommel regelmatig problemen rond waterschaarste en wateroverlast. Hoe is de situatie nu in Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt? En zijn we klaar voor de toekomst? Daarom start de Vlaamse Milieumaatschappij samen met de deelnemende partners een project in het stroomgebied van de Dommel om het overstromingsrisico duurzaam te verminderen, de waterschaarste in de waterlopen terug te dringen en de waterkwaliteit te bevorderen.

De meerwaarde van de waterlopen voor alle gebruikers staat daarbij centraal. We zetten ook in op een grotere bewustwording rond het thema water.

12 partners

Het project is een initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij. Naast de VMM engageren zich 11 andere partners in dit participatieproject via de ondertekening van het charter op 23 januari. De andere partners zijn: de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt, Watering De Dommelvallei, de provincie Limburg, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Departement Omgeving, het Departement Landbouw en Visserij en het bekkenbestuur Maasbekken.

Deelnemen aan het participatieproject

Alle omwonenden kunnen de test doen op dommel.riviercontract.be. Zo komen ze te weten hoe groot hun overstromingskans is en hoe de kans stijgt door de klimaatverandering. Iedereen is ook welkom op de Dommelfora om samen met de andere stakeholders te onderzoeken wat ze belangrijk vinden en wat mogelijke acties zijn. Maatregelen en oplossingen moeten gedragen en uitgevoerd worden door alle betrokken burgers, bedrijven, verenigingen … Vandaar de participatieve aanpak.

De Dommelfora (steeds van 20.00u tot 23.00 u, onthaal om 19.30u) vinden plaats op:

• dinsdag 18 februari in ’t Poorthuis, Peer (samen met gemeente Hechtel-Eksel)
  • donderdag 5 maart in het Atrium van het provinciaal Dommelhof van Pelt (samen met gemeente Lommel)

Op het einde van het project leggen we de engagementen van alle betrokkenen vast in een riviercontract voor de Dommel. Dat vormt dan de komende jaren de rode draad om het waterbeheer in de vallei van de Dommel vorm te geven, zodat we vooral van het water kunnen genieten.

Meer weten?

Surf naar dommel.riviercontract.be! Daar vind je steeds alle informatie en nieuws over het project terug. Via de website kan je je inschrijven of deelnemen aan de verschillende stappen van het project.