Plannen na corona, buurt, burger, bedrijf

176 deelnemers tijdens het webinar "Plannen na corona", een terugblik

vrijdag, 20 november 2020

Op 17 november 2020 organiseerde de provincie het webinar “Plannen na corona”. Hiermee werd het onderzoek in de kijker geplaatst dat de provincie, samen met TomorrowLab, heeft uitgevoerd naar de effecten van COVID-19 en de uitdagingen die dat met zich meebrengt voor onze fysieke leefomgeving. Het resultaat van dat onderzoek is gebundeld in de inspiratiebrochure "Plannen na corona. 10 aanbevelingen voor lokaal ruimtelijk beleid".

Het doel van het webinar was om iedereen aan te zetten om creatief aan de slag te gaan met de aanbevelingen en goede praktijken te delen. 176 deelnemers konden zien hoe de aanbevelingen via voorbeeldprojecten concreet werden gemaakt vanuit de bril van een lokaal bestuur en een architectenbureau.

Tijdens het webinar werd ook een interactieve poll-vraag gesteld over welke aanbeveling volgens de deelnemers prioritair op de beleidsagenda moet staan. Hieruit blijkt dat “het bewaren van de open ruimte en het voorzien van toegankelijk groen in elke buurt” een belangrijke opgave is voor het ruimtelijk beleid.

Vraag - Welke aanbeveling moet volgens jou prioritair op de agenda staan?

42 % - Bewaar de open ruimte en voorzie toegankelijk groen in elke buurt.
20 % - Investeer in de verblijfskwaliteit van de publieke ruimte.
11 % - Stimuleer verweving en vernieuwing in stads-en dorpskernen.
8 % - Geef ruimte aan fietsers.
5 % - Werk aan woonkwaliteit.
4 % - Ondersteun korteketenvoedselproductie.
3 % - Activeer en hergebruik bestaande ondernemingsruimte.
3 % - Zet in op betaalbaar wonen.
2 % - Faciliteer kleinschalige woon-zorgvoorzieningen.
1 % - Streef naar nabijheid van basisvoorzieningen.

Je kunt het webinar herbekijken op www.plannennacorona.be. Je vindt daar ook de inspiratiebrochure terug.

Ken jij zelf een goed voorbeeld dat Limburg coronaproof maakt? Deel het zeker met ons via www.limburg.be/oproepplannennacorona.