Week van de bij - departement omgeving

"Week van de Bij" start op zondag 31 mei in Openluchtmuseum Bokrijk

donderdag, 20 februari 2020

Bijen leveren een grote bijdrage aan onze samenleving. Ze zorgen voor de bestuiving van heel wat wilde planten én land- en tuinbouwgewassen en zijn dus onmisbaar voor zowel de natuur als de mens.

"Week van de Bij" is een initiatief van het Vlaams Departement Omgeving, waarmee ze het belang van de bij in de kijker zetten.
Bijen leveren immers een grote bijdrage aan onze samenleving. Ze zorgen voor de bestuiving van heel wat wilde planten én land- en tuinbouwgewassen en zijn dus onmisbaar voor zowel de natuur als de mens.

Dit jaar gaat de "Week van de Bij" van start in Bokrijk op 31 mei.

“Wij zijn verheugd dat we op zondag 31 mei de aftrap voor de ‘Week van de Bij’ in Limburg mogen geven,” zegt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “De provincie Limburg is zich bewust van de onschatbare waarde die bijen betekenen voor de biodiversiteit in de sectoren natuur, cultuur en landbouw. Samen met de partners het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) en de provinciale dienst Landbouw wil het Openluchtmuseum Bokrijk bijdragen aan de bewustwording rond dit thema.”

In het Openluchtmuseum Bokrijk zal het vakmanschap van de imker meermaals aan bod komen via demonstraties, ateliers (kaarsen maken, zaadbommetjes maken) en de producten die je kunt kopen in de museumshop en die ook gebruikt worden in Bistro Koetshuis.

Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) voerde reeds intensief campagne onder de naam "Wild van Bijen" met acties gericht naar diverse doelgroepen.

“In aanloop naar de ‘Week van de Bij’ zetten we opnieuw sterk in op de sensibilisering via het onderwijs”, zegt Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Natuur. "Zo organiseerde PNC samen met MOS Limburg - Milieu Op School - vorige week nog een vorming voor leerkrachten om met en in de klas rond dit thema te werken. Bovendien financieren we dit voorjaar ook 20 interactieve bijenworkshops op maat voor lagere scholen, met ondersteuning van educatieve experten. Op het Bijenfeest in Bokrijk bieden we een selectie van deze workshops aan.”

Een gezonde bijenpopulatie is onontbeerlijk voor de land- en tuinbouw. Omwille van het belang van deze sector voor onze provincie ondersteunt de provinciale dienst Landbouw daarom talrijke initiatieven die zorgen voor een bij-vriendelijke landbouwomgeving. “Jaarlijks ondersteunt de provincie de werking van pcfruit. Dit proefcentrum te Sint-Truiden onderzoekt bij-vriendelijke fruitteelttechnieken en de onderzoeksresultaten vinden via demonstratie en advies toepassing in de praktijk,” verduidelijkt Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Platteland. “Zo werden de meest optimale en duurzame nestmaterialen bepaald, die men nu in de talrijke bijenhotels in boomgaarden terugvindt om wilde bijen te huisvesten. Ook het voedselaanbod voor bijen is er enorm op vooruit gegaan via het onderzoek en de aanleg van biodiversiteitselementen zoals gemengde hagen en bloemenstroken. Daarnaast investeerden we in 2016 via het Europese plattelandsprogramma in de uitbouw van het steunpunt bijenteelt Limburg bij de Lieteberg in Zutendaal. Hierdoor kan de Lieteberg haar aanbod naar en de ondersteuning van beginnende en professionele imkers uitbreiden.”

Tekening: Siegfried Vynck