De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Veilig barbecueën

Veilig barbecueën

Nu de zomer in het land is, worden de barbecuetoestellen overal buiten gehaald. Toch is zo’n gezellig samenzijn met vrienden en familie niet altijd zonder gevaren. Jaarlijks zijn er tussen de 5.000 en 6.000 gevallen bekend van mensen die zich verbranden tijdens het barbecueën.

Daarbij gaat het over kleine brandwonden van opspattend vet, het vastnemen van een hete spies tot een brand van een tuinhuis of woning.

10 vuistregels bij het barbecueën

 1. Zorg ervoor dat je nuchter bent tijdens het barbecueën. Alcohol maakt mensen minder alert enerzijds en anderzijds kan het ook zorgen voor een steekvlam. Na het bakken of tijdens het eten kan er natuurlijk wel gedronken worden.
 2. Start met een proper barbecuestel. Oude vetvlekken kunnen bij het aansteken onmiddellijk vuur vatten.
 3. Stel je BBQ op een vlakke ondergrond, uit de buurt van een tuinhuis of struiken en zorg ervoor dat hij stabiel staat en niet kan omwaaien door de wind.
 4. Barbecue nooit binnen.
 5. Stel je toestel niet vlak onder een parasol. Gensters kunnen die in een mum van tijd omvormen tot een brandende toorts.
 6. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Vermijd dat spelende kinderen een bal of ander speeltuig op het vuur kunnen doen belanden.
 7. Houd een emmer zand én een emmer water of tuinslang in de buurt. Het zand dient om brandende voorwerpen die op het gras vallen te blussen, het water om het brandende toestel zelf te doven.
 8. Gebruik nooit aanmaakvloeistof. Er komt namelijk een gaswolk vrij bij het openen van een fles en dat kan op zijn beurt een steekvlam veroorzaken. Je kunt wel aanmaakblokjes gebruiken.
 9. Gebruik houten spiezen om het vlees aan te rijgen. Metalen spiezen gloeien veel harder en kunnen je vingers verbranden.
 10. Bak niet in bloot bovenlichaam. Opspattend vocht uit een geprikte worst kan je al verbranden. Vermijd synthetische kleren. Die smelten in je lichaam. Bakken gebeurt het best in een barbecueschort.

7 tips als iemand zich verbrandt

 1. Houd een blusdeken bij de hand. Je bewaart het best in de keuken zodat je er meteen naar kan teruggrijpen in geval van nood. Werp bij brand het deken over de persoon die in brand staat. Zonder branddeken rol je best je lichaam over de grond om de vlammen te doven. Water over het slachtoffer gooien kan ervoor zorgen dat de kleren in de wonde gaan kleven.
 2. Eerst water en de rest komt later. Gebruik voor het uitspoelen van de wonde best minstens 20 minuten onder stromend lauw water. Koud water geeft een shockeffect alleen is dan enkel de opperhuid afgekoeld en kan de wonde binnenin nog verder blijven goeien en schade aanrichten.
 3. Is je brandwonde kleiner dan een 2 euro stuk? Behandel het dan thuis door Flamigel te smeren.
 4. Is je brandwonde groter dan 2 euro? Ga dan naar de huisarts.
 5. Is je brandwonde groter dan je eigen hand? Ga dan naar het ziekenhuis of bel de hulpdiensten. Dat doe je ook best als de brandwonde volledig rond je vinger of hand zit. Op die manier kan de doorbloeding van dat lichaamsdeel in het gedrag komen.
 6. Als je kleren mee verbrand zijn, trek ze er niet af. Je kunt er immers ook de verbrande huid mee aftrekken. Laat dit doen door een dokter of in het ziekenhuis.
 7. Het noodnummer bij brand is 112.

Bron: www.nieuwsblad.be, www.veiligbarbecuen.be en www.oscare.be

Wapen

Nieuws

dinsdag, 13 november 2018
Op zaterdagavond 10 november 2018 werd in Kinrooi en Maaseik een gecoördineerde controleactie (zgn. flexactie) uitgevoerd op twee Thaïse massagesalons. De controle kaderde in de bestuurlijke aanpak...
dinsdag, 23 oktober 2018
Provinciaal veiligheidscomité Limburg en een afbeelding van de processen. Volg de link in de tekst voor meer uitleg.
Het Provinciaal Veiligheidscomité Limburg organiseert op 29 november a.s. een studienamiddag rond de nieuwe onderwijsinspectie BVH. De nieuwe inspectie BVH wordt reeds een tijdje uitgetest, waardoor...
dinsdag, 25 september 2018
Safe2work Netwerkmeeting op 16 november 2018
Hoe neem ik verkeersveiligheid op in het preventieplan? Wat is een effectieve alcohol- en drugspolicy voor mijn bedrijf? Hoe werk ik een sterk fietsbeleid uit? Ontdek de antwoorden op vrijdagnamiddag 16...