De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Effluent als alternatieve waterbron

maandag, 06 augustus 2018

De aanhoudende droogte eist zijn tol in de landbouwsector. Met weinig tot geen neerslag en hoge temperaturen afgelopen maand, dreigt een kwaliteitsverlies en een lagere opbrengst voor verschillende  teelten.

Gezuiverd afvalwater gebruiken in de landbouw

Aquafin wil landbouwers helpen door gezuiverd afvalwater - effluent - aan te bieden. Het is geschikt voor alle toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen. Beregenen van akkers kan dus, zolang het niet rechtstreeks gesproeid wordt op groenten en fruit voor verse consumptie.

Om gezuiverd afvalwater te bekomen, moeten landbouwers eerst een aanvraag indienen bij Aquafin.  Elke aanvraag wordt individueel onderzocht in functie van de ontvangende waterloop. Er moet immers voldoende water in de beken geloosd worden, om het ecologische evenwicht te bewaren.

Eens de aanvraag is aanvaard, wordt er een contract opgemaakt en kan de landbouwer tijdelijk effluent afhalen in één van de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin in de buurt. Vanaf dinsdag 7 augustus kan dat ook (op afspraak) bij RWZI Hoepertingen en RWZI Tongeren.

Let wel: de landbouwer in kwestie dient zelf het materiaal voor het opzuigen van het water alsook het transport te voorzien.

Meer info over het gezuiverd afvalwater vind je op de website van Aquafin.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.