De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Spelende hond

Hondenweiden

Er zijn weinig wetenschappelijk onderbouwde studies over het effect van groen op honden en het nut hiervan. Wel zijn veel mensen het eens over het feit dat een groene omgeving leuker is voor hun hond dan een saai hok. Hondeneigenaren gaan steeds vaker naar hondenweides omdat ze zien dat hun viervoeter hier gelukkig van wordt. In de praktijk blijkt er echter nog veel werk aan de winkel. Nog te weinig mensen weten hoe ze een hondenweide moeten gebruiken.  Dit was ook één van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek van Lize Vanhengel, bachelor Agro- en Biotechnologie Groenmanagement (PXL Hasselt).

Een hondenweide moet als extra gezien worden en niet als enige dagelijkse beweging van de hond. Op deze manier vermijdt men incidenten en kan de hond op een rustige manier zijn ding doen. 

Ook steden en gemeenten hebben veel interesse in hondenweides, maar leggen deze vaak aan zonder zich vooraf goed te informeren. De locatie is vaak de belangrijkste en enige factor waar rekening mee gehouden wordt. Investeren in een mooie hondenweide middenin de stad zonder een duidelijk reglement schiet het doel voorbij. Dit leidt vaak tot onveilige situaties die de honden niet ten goede komen. Zo is niet de grootte van de weide de belangrijkste factor, maar hoe de weide georganiseerd is én hoe nauwgezet hondenbaasjes de regels volgen. Binnen Limburg zijn er reeds meer dan 30 hondenweiden en het aantal groeit constant.

Wat zijn de voorwaarden voor een goede hondenweide?

Uit het onderzoek van Lieze Vanhengel zijn een aantal belangrijke conclusies samen te vatten:

  • een degelijke afsluiting minimum 1,20 m hoog is met een draad tot op de grond
  • een avontuurlijk aangelegd terrein om de honden meer uitdaging te bieden: afwisseling tussen open vlaktes, bosjes met struiklaag, zandige vlaktes, vijvers, hoger gras, kort gemaaid gras en hindernissen zoals boomstammen, takken, tunnels en bruggen, ...
  • behoudt van overzicht van het terrein
  • voldoende schaduw voorzien
  • geen drinkbakken of andere speeltjes plaatsen (bezitsgedrag honden vermijden), wel en gezamenlijk waterpunt voorzien waar hondeneigenaars terechtkunnen voor drinkwater voor hun hond.

Meer beweging door wandelen in het groen

Ook het wandelen met de hond in de natuur is goed voor het welzijn van de hond. Hier kan de hond zijn oren, ogen en neus ten volle gebruiken. Bovendien is het voor zowel hond als baasje goed voor hart en gewrichten (op voorwaarde dat de ondergrond niet te hard is) en stress wordt gereduceerd.  Groen een groter deel maken van de leefwereld van een hond wordt sterk aanbevolen voor zijn algemene welzijn.

Provincie geeft goede voorbeeld

We mogen concluderen dat een betere sensibilisatie voor zowel de baasjes als de gemeenten over het gebruik van hondenweides erg belangrijk is. 

De provincie Limburg geeft alvast het goede voorbeeld met een infopaneel aan de hondenspeelweide van het domein van Nieuwenhoven, waar gebruikers 10 regels vinden om het voor iedereen veilig en leuk te houden. Ook advies vanuit het onderzoek van Lize Vanhengel wordt aan gemeenten beschikbaar gesteld.

Nieuws

woensdag, 27 juni 2018
Memorandum Dierenwelzijn - In 13 stappen naar een diervriendelijk beleid - www.limburg.be/dierenwelzijnmemorandum
Dierenwelzijn lééft en heel wat gemeenten laten zich ook steeds meer van hun diervriendelijke kant zien. Een trend die we vanuit het provinciebestuur alleen maar toejuichen. In de aanloop naar...
maandag, 23 april 2018
Inspiratiegids voor een duurzaam lokaal beleidsplan 2018-2024
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 14 oktober 2018 bracht gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur een inspiratiegids met beleidssuggesties betreffende deze bevoegdheden uit. De...