De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Gert Jordens van het Jessenhofke

Jessenhofke

Motto:  Hier gaat niets verloren.

Jessenhofke brouwt eerste cradle-to-cradlebier

Biologische brouwerij Jessenhofke ontwikkelde in samenwerking met de biologische seitanmakerij Maya het Maya-bier. Dat is het eerste bier ter wereld gebrouwen volgens het cradle-to-cradle (C2C)-principe.

Jessenhofke brouwt lokaal bier met lokale producten. Als overtuigd bioconsument en -producent gaat bierbrouwer Gert Jordens veel verder dan het afpunten van de voorwaarden
om zijn bier biologisch te mogen labelen. "Ik beperk het transport en rijd op lpg. Het water in onze brouwerij verwarmen we met een zonneboiler. Voor het koelwater gebruiken we regenwater, dat we dan laten teruglopen. Het lageren gebeurt gewoon buiten in de kou, zonder bij te koelen."

Restproduct van seitan als grondstof voor bier

Met het Maya-bier gaat de brouwerij nog een stap verder. Voor de productie van dat bier ging Jessenhofke een samenwerking aan met het bedrijf Maya. Dat produceert onder meer seitan, een vegetarische eiwitbron op basis van tarwe. Gert Jordens: "Toen de mensen van Maya me vertelden dat er in hun spoelwater heel wat zetmeel zit, deed dat bij mij een belletje rinkelen. Omdat water en zetmeel twee essentiële ingrediënten van bier zijn, begon ik ermee te experimenteren. Ik verving het brouwwater gedeeltelijk door het zetmeelrijke restproduct van de Maya-seitan. Dat resulteerde in het eerste bier gebrouwen volgens het C2C-principe: het Maya-bier."

Certificaat nog niet rond

De C2C-filosofie (van wieg tot wieg) beschouwt afval als voedsel of grondstof. Volgens dat concept kunnen alle materialen na hun leven in het ene product nuttig worden
ingezet in een ander product. Alle restproducten moeten kunnen worden hergebruikt of milieuneutraal zijn om de kringloop compleet te maken en dat zonder kwaliteitsverlies.

Gert Jordens: "De C2C-certifiëring is nog niet rond omdat de procedure niet op maat van levensmiddelen gemaakt is. Toch gaat hier niets verloren. Het Maya-bier is niet alleen gebrouwen met restwater. Met de draf maken we nadien brood dat we gebruiken bij onze bierproeverijen of het gaat naar een bakkerij in de buurt.

Contactgegevens dienst

Milieu en Natuur, Duurzaamheid, Directie Omgeving
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

fax 011 24 92 35
e-mail mina@limburg.be


Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Limburg gaat klimaatneutraal - Lokale klimaatprojecten
naar het online platform Limburg in cijfers

Nieuws

vrijdag, 07 december 2018
Al Gore en Ignace Schops samen in Berlijn (2018).
De draagkracht van onze planeet staat onder druk en we verliezen snel onze comfortzone. De gevaarlijke gevolgen van de klimaatverandering hebben een steeds grotere impact op ons leven! Welke zijn de...
dinsdag, 16 oktober 2018
Groepsfoto met de vertegenwoordigers van de Hasseltse scholen Basisschool Lyceum Hasselt, basisschool KIDS en de stedelijke basisscholen van Spalbeek en Kuringen t.g.v. de ondertekening van het klimaatcharter
Basisschool Lyceum Hasselt, basisschool KIDS en de stedelijke basisscholen van Spalbeek en Kuringen ondertekenden met veel goesting het klimaatcharter en gaan samen met de stad Hasselt en MOS de komende...
dinsdag, 16 oktober 2018
kinderen van diverse origine in de natuur
Alle klassen van het vierde of vijfde leerjaar van Alken kregen een mysterieuze gecodeerde uitnodiging in hun klas. Na het vertalen van de brief bleek dat zij op donderdag 27 september werden verwacht...