De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Hitteplan dieren - paard, hond, konijn, cavia en kat

Paarden en knaagdieren

Paarden en hitte

Paarden kunnen redelijk goed tegen de warmte omdat ze makkelijk zweten en dus afkoelen. Er zijn wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.

 • Zorg voor een plaats uit de zon waar het paard beschutting kan zoeken.
 • Zorg voor voldoende vers drinkwater en maak de waterbak meermaals per week schoon. Normaal gezien drinkt een volwassen paard tot 30 liter per dag, bij warm weer kan dit al snel 40 liter zijn. Hou het koel met ijsblokjes maar let op dat je geen water geeft dat tegen het vriespunt zit of een massa ijsblokjes. Dieren drinken niet of nauwelijks van lauw water maar kunnen darmklachten krijgen van ijskoud water.
 • Laat jouw paard na het rijden niet te veel ineens drinken.
 • Als het gras droog en geel is, daalt de voedingswaarde ervan. Geef jouw paard extra ruwvoer (gras, hooi, …) en vitaminen en mineralen.
 • Lichte neuzen en kootholtes (holte achter de hoef) van paarden en pony’s verbranden snel. Dit kan erg pijnlijk zijn. Smeer deze dagelijks in met een zonnebrandcrème met hoge factor.
 • Rijd bij hitte enkel in de vroege ochtend of late avond om het lichaam van jouw paard niet te veel te belasten. Geef hem nadien een frisse wasbeurt.
 • Help jouw paard bij het afweren van vliegen en dazen met vliegendekens en maskers. Hou de stal en weide proper.

Knaagdieren en hitte

Ook konijnen en knaagdieren hebben moeite met hoge temperaturen.

Dit kan je voor hen doen.

 • Zet de kooi op een koele plaats, uit de zon.
 • Voorzie vers, fris drinkwater. Hou het koel met ijsblokjes maar let op dat je geen water geeft dat tegen het vriespunt zit of een massa ijsblokjes. Dieren drinken niet of nauwelijks van lauw water maar kunnen darmklachten krijgen van ijskoud water.
 • Plaats een bevroren waterfles in een handdoek in de kooi. Daar kunnen ze tegenaan liggen om af te koelen.
 • Sommige konijnen hebben moeite om zich schoon te houden. Vliegen leggen hun eitjes graag in vuile vacht. De maden zorgen voor ernstige verwondingen. Controleer je huisdieren bij hoge temperaturen dagelijks op vuil, maden en verwondingen. Was hen indien nodig.
 • Hang een muskietennet over het hok. Zo hou je ook muggen op afstand, die myxomatose kunnen verspreiden bij niet-gevaccineerde konijnen.

Hitteplan honden
Hitteplan katten
Dieren en vuurwerk

Nieuws

woensdag, 27 juni 2018
Memorandum Dierenwelzijn - In 13 stappen naar een diervriendelijk beleid - www.limburg.be/dierenwelzijnmemorandum
Dierenwelzijn lééft en heel wat gemeenten laten zich ook steeds meer van hun diervriendelijke kant zien. Een trend die we vanuit het provinciebestuur alleen maar toejuichen. In de aanloop naar...
vrijdag, 15 juni 2018
Vrijwilligers asiel met honden uit een kwekerij
De Limburgse deputatie heeft op voorstel van gedeputeerde van Leefmilieu en Dierenwelzijn de milieuvergunningsaanvraag geweigerd van Rudy Guedens voor het exploiteren van een hondenkwekerij in Lummen,...
maandag, 23 april 2018
Inspiratiegids voor een duurzaam lokaal beleidsplan 2018-2024
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 14 oktober 2018 bracht gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur een inspiratiegids met beleidssuggesties betreffende deze bevoegdheden uit. De...